RECENZIA • Exodus – Bonded by Blood

Dnes oslavuje svoje 35. výročie album Bonded by Blood od jednej z najslávnejších thrash metalových skupín – Exodus. Stojí za vypočutie aj dnes?

Jednoznačne. Ak chcete pocítiť výbušnú silu thrash metalu, tak je ťažké nájsť lepšieho kandidáta ako BBB od Exodusu. Dokonca aj nižšia kvalita zvuku a zastaralý mix je v tomto prípade výhodou. Pridáva to na autenticite a znie to viac drsne a surovo.

Od vrchu až po spodok albumu nájdete len klasiky. Ani jeden zo songov nie je „preskočiteľný“. Každý má svoje miesto, všetky majú úžasné riffy, chytlavé texty aj dokonale sediace bubny.

Album štartuje akýmisi pomaly sa dvíhajúcimi zvukmi stíhačiek (ťažko povedať, čo to je), z čoho sa po zhruba polminútke vyrojí jeden z najzapamätateľnejších riffov histórie thrash metalu. No a od tohto momentu sa až po posledné tóny frenetického „Strike of the Beast“ poslucháč uisťuje, že to Exodus s thrashom myslí vážne a že s bravúrou doplňujú tzv. Veľkú štvorku (Slayer, Metallica, Megadeth a Anthrax). Bonded by Blood bol totiž ich prvý štúdiový album. Spoznáte to aj podľa spomínanej kvality zvuku.

Aj keď už si myslíte, že Exodus na svojej prvotine konečne spomalí songom „No Love“ , kapela vás rýchlo vyvedie z omylu a pokračuje v nastolenom tempe. Môj osobný favorit je skladba „Piranha“ , ktorá začína jednoduchým ale veľmi efektívnym (a vlastne aj efektným) bubnovým sólom.

Neexistuje jediný dôvod, prečo by som Bonded by Blood strhol čo by len jeden bod. Thrash metalová klasika, ktorá neomrzí. Pustite si to ešte dnes! Ak vás ale kvalita nakoniec odradí, skúste si pustiť live album Another Lesson in Violence. Ten obsahuje všetky songy z Bonded by Blood + nejaké novšie a to v prekvapivo dobrej kvalite. Najmä na pomery albumov zo živých koncertov.

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!