RECENZIA • Kholat

Cholat Sjachyl. Hora, ktorá má na svedomí úmrtie deviatich Uralských študentov. Udalosť sa stala v roku 1959 a doteraz nie je poriadne rozlúštená. Pomôže nám v tom hra od štúdia IMGN.PRO s názvom Kholat?

Určite nie. Kholat sa bude radšej celú dobu držať záhadných zvukov, krásnej scenérie a otravných potvor, ktoré na vás, kto vie odkiaľ, skočia. Vitajte na zasneženom Kholate!

„WOW“ faktor

Keď vás hra prvý krát vhodí na zasneženú vlakovú stanicu a následne vám pustí vysoko atmosférickú hudbu s nádhernými ženskými vokálmi, budete unesení. Tak ako ja a zrejme tak, ako boli všetci hráči prvých 10 minút. Grafika, zvuky, atmosféra a celkové pôsobenie zasneženej hory je naozaj niečo z inej dimenzie, ale už od začiatku budete mať taký zvláštny pocit, že túto energiu hra nevydrží vysielať príliš dlho…

A naozaj. Nepotrvá ani 15 minút, kým si uvedomíte, že ste sa zasekli medzi stromami a nemôžete sa odtiaľ dostať, kvôli kameňu, ktorý stojí pred vami. To by nebolo také hrozné, pokiaľ by onen kameň nemal veľkosť lajna pochádzajúceho z čivavy. Áno, v Kholate sa nedá skákať! Skrčiť sa ale môžete. Tlačidlo skrčenia však hlavná postava využije maximálne pri vykonávaní potreby…

Pekne, ale kde to vôbec som?

Po tom, ako sa z tejto neuveriteľne vtipnej situácii dostanete (po desiaty krát vám to už ale vtipné nepríde), zistíte, že mapa a ruský kompas je to jediné, čo máte. V tento moment hra plynulo prechádza z dobrodružného thrilleru do hororu a vy sa začnete báť. Horský les okolo vás totiž začne vydávať neľudské zvuky a atmosféra zhustne. Všetko je v úplnom poriadku a hra vás doslova vcucne do atmosféry hory a lesa.

Potom príde ale ďalšie nemilé zistenie… Zistíte totiž, že nie ste v hore rozhodne sami a stačí pár krokov… A preboríte sa pod ľad. Teda, to sa stalo mne, ale stane sa to každému, kto si nebude pozerať pod nohy.

BAF!

Horor je už cítiť z každého stromu a každý tieň vám pripadá ako príšera. Nachádzate stopu. Je ňou papier s ruštinou a tuhý hlas rozprávača vám ho celý prečíta. Začína to byť naozaj zaujímavé, až pokým nezistíte, že to čo ste práve spravili, je to jediné, čo v Kholate budete robiť. Zbierať dôkazy, papiere, nachádzať totemy a táboráky. Nebudem vám ale kaziť pekne sa rozbiehajúci horor…

BAF!!! Z ničoho nič sa pred vami objaví bubák, vy si poriadne naložíte pod čepicu a idete si vymeniť spodnú bielizeň. Nechápete čo ste spravili zle a snažíte sa prísť na to, prečo na vás ten milý pán vyskočil. Nerobte si s tým ale starosti. To sa vám len hra snažila naznačiť, že v sebe obsahuje aj reálnych nepriateľov, ktorí vás môžu zabiť. A to je asi najväčší kameň úrazu.

Horor môže byť aj bez príšer!

Nepriateľov si Kholat naozaj mohol odpustiť. Myslím si, že by hra úplne v pohode fungovala aj bez nich a bolo by to ešte lepšie. Celú dobu hrania by vo vás zostávala neistota a strach. Takto už viete čo máte očakávať a hra strmo padá do priepasti priemeru.

Ďalší postup v hre bude už záležať na zorientovaní sa pomocou kompasu, mapy a baterky. Mapa vám totiž neukazuje kde práve stojíte. A tak je to správne. Síce takýmto spôsobom od seba Kholat odláka netrpezlivých hráčov, ale určite by nebolo pre hru dobré, ak by sme presne vedeli, kde stojíme a kam máme ísť. Kholat na to ide prostredníctvom geografických súradníc, ktoré v priebehu hry nachádzate na rôznych miestach, inak rozľahlej mapy.

Frustrácia ale bude na dennom poriadku. Je takmer nemožné, aby ste sa po dobu 10 minút aspoň raz nestratili. Takýmto spôsobom hra nielen odláka netrpezlivých, ale aj nudí a stráca spád. Ó a do toho vás samozrejme neustále nasiera oranžový, mierne rádioaktívne vyzerajúci, duch. Občas si ho všimnete podľa oranžových stôp, ale niekedy sa len tak objaví pred vami, za vami, vedľa vás, pod vami, nad vami či priamo vo vás…

Záležitosť pre YouTube

Kholatu sa tak rázom stáva trocha kvalitnejší a krajší klon Slendermana a z veľmi jemného nadpriemeru hru nevytrhne ani veľmi slabý finish deja. Neveril by som, že niečo také do recenzie niekedy napíšem, ale Kholat vám môžem odporučiť len ako kratochvíľu na YouTube. Nájdite si niekoho kto hru točí a sledujte ho. Nebudete to veľmi ľutovať.

Pre tých, čo majú o Kholat seriózny záujem, ako o zaujímavý horor by som zrejme odporučil inú hru, ale ak chcete Kholat silou-mocou vyskúšať, do toho. Možno budete mať iný názor a hra sa vám ako-tak zapáči.

Hodnotenie
Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!