RECENZIA • Tichá Noc, Krvavá Noc (1972)

Príbeh, ktorý sa odohral v dome Butlerovcov v malom mestečku East Willard, je príbehom temným a po väčšinu dĺžky filmu aj značne mätúci. Istý chlapík menom Wilfred Butler zomrel vo svojom dome seba-vznietením. Aspoň teda tak to interpretovala polícia a napokon aj pitva. Wilfred Butler v ten osudný deň však nebol v dome sám…

Takto začína snímok s názvom Tichá Noc, Krvavá Noc z roku 1972. Istým spôsobom je to jeden z prvých slasher filmov – teda horor s jedným vrahom a grafickými smrťami. Natočený bol ešte pred Texaským Masakrom alebo Halloweenom. Príliš veľký úspech vo svojej dobe však nemal. Stretol sa skôr s nepochopením a kritici mu vyčítali jeho pomalé tempo. Mali pravdu, ale film tento svoj nedostatok opodstatňuje atmosférou tuhou ako tri dni staré rožky s Hašlerkami.

Wilfred Butler po svojom úmrtí prenechal dom svojmu vnukovi Jeffreymu. Ten sa ho ale po nejakej dobe rozhodol náhle predať, pretože súrne potreboval získať peniaze. Bol ochotný ísť radikálne pod cenu. Po tom, ako sa informácia o potenciálnom predaji domu dostala do novín, z psychiatrického ústavu uniká jeden z pacientov. Príbeh o dome v ktorom „žijú zlé sily“ sa tak môže naplno začať.

Výkony hercov sú podpriemerné, kvalita ozvučenia mizerná (hudba je ale úžasná), po väčšinu filmu sledujeme len pomalé dialógy medzi dvoma postavami a aj tak je to skvelý film. Dlho nebudete chápať. Dlho vám budu navzájom splývať postavy. Dlho sa budete chytať faktov, ktoré nie sú v konečnom dôsledku podstatné. Až do momentu veľkého finále filmu, ktoré vám to všetko vysvetlí a vám neostane nič iné ako s otvorenými ústami dopozerať záverečné minúty. Už dávno som nemal také zimomriavky z jednej jedinej scény.

Tichá Noc, Krvavá Noc je filmom, do ktorého je lepšie ísť s čo najmenšou znalosťou. Čím menej o filme viete, tým viac vás vtiahne. Berte túto recenziu ako odporúčanie, aby ste si ho pozreli. Super vec je, že je k dispozícii úplne zadarmo na YouTube, keďže ho žiadne filmové štúdio nevlastní a stal sa z neho tzv. „public domain“ film.

Hodnotenie
Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!