Disney/Marvel a Sony sa pobijú o práva na Spider-Man filmy

Marvel bude mať v najbližšom období plné ruky práce a prázdne vačky peňazí. Chystajú sa totiž konfrontovať Sony Pictures o licenciu na filmového Spider-Mana. Túto licenciu už dlhé roky vlastní Sony po tom, ako im ju Marvel vo svojom ťažkom období predal za cca 7 miliónov dolárov.

Sony si so Spideym slušne privyrobilo a Marvel si to rozhodne všimol. Spider-Man síce nie je jediný superhrdina od Marvelu, na ktorého firma nevlastní filmové práva, no je jednoznačne najväčší. Disney, ktorý vlastní Marvel, už ukoristil 20th Century Fox a tým pádom filmové licencie na X-Menov. To znamená, že Spider-Man (a Venom) je posledný chýbajúci hrdina do ich zbierky.

Znova upozorňujem, že je posledným PODSTATNÝM hrdinom, ktorý im chýba. Ešte stále tu je Namor vlastnený Universalom a Man-Thing (?!) vlastnený Lionsgatom.

Marvel Licencie

Sony sa takého obrovského mena samozrejme nebude chcieť vzdať, keďže ich najnovší film Spider-Man: Far From Home im do kasy priniesol 1,1 miliárd dolárov. Marvel a Sony doteraz licenciu navzájom zdieľali pod istými podmienkami, no to sa už ani jednému evidentne nepáči. Jedna z podmienok je, že ak Far From Home prekoná hranicu 1 miliardy v tržbách, Marvel bude môcť spraviť svoj vlastný Spider-Man film.

Obe firmy sa už ale pozerajú do budúcnosti po vydaní tohoto filmu od Marvelu. Ak sa Sony s Marvelom na predaji licencie nedohodne, Marvel vyhráža odstránením Spider-Mana z MCU (Marvel Cinematic Universe). To by znamenalo, že sa nemôže objaviť v inom filme od Marvelu a že sa iný superhrdinovia od Marvelu nebudú môcť objaviť v jeho filme. Bol by tak spoločne s Venomom úplne odizolovaný. No a na tom najviac stratia fanúšikovia.

Marvel ponúkol Sony ešte jedno riešenie a to je pokračovanie zdieľanej licencie s tým, že by Marvel dostával 50% zo ziskov Spider-Man filmov od Sony. To je pre Sony pochopiteľne neprijateľné. Pre oboch to bude tuhý boj, no Sony má momentálne všetky esá vo svojich rukách.

Zdroj: Deadline

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!