Daft Punk: Alive, remixy a to ostatné

Ak vám štyri štúdiové Daft Punk albumy nestačia, možno niečo zaujímavé nájdete aj medzi ich ostatnými nahrávkami. Odporúčam hlavne oba živé Alive albumy z ich koncertov. Ani jeden z nich totiž nie je len tak nejaký obyčajný živák s ich najväčšími hitmi. Oba sú megamixy kombinujúce množstvo Daft Punk skladieb s krásnymi plynulými prechodmi a úžasnou koncertnou atmosférou. Poďme sa teda už bližšie pozrieť na všetky „ostatné“ Daft Punk albumy.

Alive 1997 (2001)

Prvý koncertový album Daft Punku, ktorý so sebou priniesol príjemnú zmenu v živých albumoch a ako už bolo vyššie spomenuté, ponúkol svieži 45 minútový megamix. Zaujímavé je, že ho dvojica vydala tesne po vydaní Discovery. Oba albumy sú kompletne rozdielne a ich štýl produkcie sa od roku 1997 podstatne zmenil. Album bol médiami prijatý vcelku kladne a mnohým novinárom sa práve tento kontrast pozdával.

Kvalita nahrávky z koncertu nie je dokonalá, ale je v pohode počúvateľná aj v dnešnej dobe a práve tá drsná kvalita a zvuky divákov tomu celému dodávajú ten pravý klubový pocit. Varujem vás, že ak Alive 1997 začnete teraz počúvať, nebudete ho chcieť vďaka jeho kontinuite vypnúť. Tak sa radšej uistite, že máte voľnú trištvrtehodinu…

Daft Club (2003)

Názov tohto albumu kompilujúceho remixy Daft Punk skladieb, pochádza od v tom roku (2003) znefunkčnenej webovej stránky Daft Club, kde roboti ponúkali remixy, živé nahrávky a rozdielne verzie svojich skladieb. Prístup sem mal každý, kto si zakúpil Discovery album. Každá kópia v sebe mala akúsi kreditnú kartu, vďaka ktorej dostal dotyčný vstupenku na web.

Tento album tak logicky pozbieral všetko z tejto zrušenej služby a vznikla z toho zaujímavá zbierka songov. Okrem nového materiálu od Daft Punku v podobe Ouverture, Aerodynamite a remixu Aerodynamic, tu nájdete hlavne remixy od iných interprétov. Osobne by som odporučil Digital Love (Boris Dlugosh Remix), Face to Face (Cosmo Vitelli Remix), Harder, Better, Faster, Stronger (Jess & Crabbe Mix) a Face to Face (Demon Remix). Daft Club rozhodne nie je nutnosť. Skôr spestrenie. Určite to ale nie je tak hrozivé, ako to vo svojej humornej recenzii naznačuje web Pitchfork.

Human After All: Remixes (2006)

Rok po vydaní Human After All, vyšiel v Japonsku remixový album. Do celého sveta sa dostal až svojim tretím vydaním v roku 2014 a obsahuje remixy od známych mien ako SebastiAn, Soulwax, Basement Jaxx, Justice alebo Digitalism. Ruku k dielu ale priložil aj samotný Daft Punk s bláznivým Maximum Overdrive remixom skladby Robot Rock. Čerešňu na tortu dal remix Technologic od Le Knight Club, o ktorom sme už vraveli v prvom článku.

Musique Vol. 1 1993–2005 (2006)

Kompilačný album Daft Punk hitov Musique Vol. 1 vyšiel v rovnaký deň ako Human After All: Remixes v Japonsku a o pár dní neskôr aj v Británii a USA. Názov a titulná skladba je Musique, ktorá sa však prvýkrát objavila už na B-strane platne Da Funk, vydanej ešte pred prvým albumom Homework. Okrem už vydaných skladieb z Homeworku a Discovery, sa tu nájdu aj pekné bonusy, ktoré si zaslúžia väčšiu pozornosť.

Tými sú Scott Grooves – „Mothership Reconnection“ (Daft Punk Remix Edit) a Ian Pooley “Chord Memory“ (Daft Punk Remix). Oba dokonalé songy. Ak neviete kde začať s Daft Punkom, tak Musique Vol. 1 je dobrá voľba.

Alive 2007 (2007)

No a konečne tu je môj obľúbený ne-štúdiový album od Daft Punku. Práve tu dostávajú skladby, z nie príliš populárneho Human After All, druhý život. Dokonalo zapadli do seba a roboti ich dokázali zmixovať do seba ako keby k sebe odjakživa patrili. Tá zhruba hodina aj 20 minút ubehne pri Alive 2007 ako nič. Dvojica sa narozdiel od Alive 1997, rozhodla album rozdeliť na viacero skupín songov. Je tak jednoduchšie označiť obľúbené sekcie, ale robiť to nebudem. Je to super od vrchu až po spodok.

Snáď by som len navrhol, aby ste vyhľadávali predĺženú verziu (1 hod. 24 min. namiesto 1 hod. 14 min.), na ktorej konci nájdete dojemné zakončenie v podobe mixu Human After All / Together / One More Time / Music Sounds Better with You.

Tron: Legacy (2010)

Na samotnom konci našej cesty albummi Daft Punku sa nachádza sountrack pre film Tron: Legacy. Film som nikdy nevidel, pretože je od Disney a ku albumu nemám žiadny špeciálny vzťah. Spomenúť ho ale musím. O rok neskôr vyšiel aj vo verzii Tron: Legacy Reconfigured, ktorý poskytuje remixované verzie Tronových songov. Opäť od širokej škály rôznych interprétov. Minulý rok ešte stihla vyjsť kompletná edícia.

až Na záver ešte spomeniem vedľajší projekt Daft Punku, keď sa v roku 2016 spojili so spevákom The Weeknd a nahrali skladby Starboy a I Feel It Coming. Táto kombinácia mala obrovský úspech a na YouTube má Starboy v tomto čase už vyše 1,8 miliardy zhliadnutí. Sluší sa aj dodať, že si duo vyskúšalo aj „filmárinu“ skrz filmy D.A.F.T.: A Story About Dogs, Androids, Firemen and Tomatoes; Interstella 5555 a Electroma.

Ako to zakončiť? Jedine jedným veľkým ĎAKUJEME. Daft Punk tu s nami zostane navždy prostredníctvom hudby a našich sŕdc.

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!