PREVIEW • Metal: Hellsinger

Na Metal: Hellsinger sa už teší množstvo ľudí. Dokazuje to fakt, že hra na Gamescome 2022 obdržala ocenenie za najviac očakávanú PC hru. Oprávnene? Na zistenie odpovedi na túto otázku dobre poslúži hrateľné demo, ktoré som pre vás aj celé natočil na video, ktoré nájdete nižšie. Metal: Hellsinger je skutočne zaujímavý mix rytmickej hry s oldschoolovou strieľačkou na štýl Doom či Quake. Ako takáto kombinácia môže fungovať? Veľmi dobre! Váš zameriavač neslúži len ako hľadáčik pre zamierenie zbrane na terč, ale aj ako ukazateľ rytmu. Strieľajte do rytmu hudby a budete odmenení vyšším skóre.

Jedinci s vyvynutejším zmyslom pre rytmus ukazateľ ani nebudú potrebovať. Skrátka idete podľa citu. Každý úder bubnov sa rovná jednej guľke do hlavy démona. Jednoduchá rovnica. Do rytmu hudby musíte aj nabíjať. Inak bude prebitie zbrane trvať pekelne dlho. No a keď už sme pri tom pekle, peklíčko tu je slušné. Nie len v rámci samotného prostredia, ale aj obtiažnostne to je občas slušný závar. Niekedy je toho na vás skrátka veľa, necháte si čertov prísť bližšie k vášmu telu a oheň je, popri tom že je všade naokolo vás, aj na streche.

Ako môžete vidieť v našom videu, úmrtie nutne neznamená načítanie posledného uloženého bodu alebo reštart celej úrovne. Je tu možnosť obetovať nejakú porciu bodov a oživiť sa. Spravil som tak raz a to pri finálnom súboji s bossom na konci demo úrovne. Je to dobrý spôsob ako nechať aj slabších hráčov dohrať hru a tých lepších stále nechať naháňať to najvyššie skóre vo svetovom rebríčku.

Strieľanie do rytmu ma skrátka bavilo a cez demo som prešiel dokopy trikrát. To sa v mojom nabitom dennom režime nestáva často. K pôžitku zo streľby do veľkej miery dopomáha soundtrack, ktorý je v hre založenej na hudbe skutočne veľmi podstatný. Metal ja rád a ten čo je tu prítomný, vážne šlape. Vývojári dokonca zohnali veľmi zaujímavé známe mená, aby im s hudbami pomohli. Asi najväčší pojem je Serj Tankian zo System of a Down. Nájsť tu ale môžete napríklad aj spevákov z Trivium, Jinjer, Arch Enemy alebo Lamb of God. Ku spestreniu hrateľnosti dobre slúžia aj špeciálne schopnosti zbraní, ktoré môžete použiť pravým kliknutím po naplnení ukazateľa.

Jediná podstatná výčitka voči demoverzii by z mojej strany bol neuspokojivý framerate na niektorých miestach. Toto sa javí byť globálny problém s hrou, pretože som si podobné sťažnosti všimol aj od ostatných hráčov na Steam fórach. Snáď sa technická stránka hry dala už dokopy a 15. septembra nás čaká podstatne plynulejší návrat do pekla. Ja si vydanie Metal: Hellsinger rozhodne nenechám ujsť.

Index očakávania
Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!