DOJMY • PlayStation Plus Premium

Koncom júna sme sa konečne dočkali nového trojstupňového predplatného PS Plus aj my u nás na Slovensku. No a to dokonca v plnohodnotej forme aj s podporou streamovania PS3 hier. Táto možnosť u nás nikdy doteraz prístupná nebola, pretože služba PS Now sa na Slovensko nestihla dostať. Premiéru si streamovanie odkrútilo teda až príchodom novej verzie PS Plus.

Práve spomínané streamovanie PS3 hier je zrejme najväčšie lákadlo najdrahšieho stupňa predplatného, s názvom PS Plus Premium. Čo od tejto novej funkcii môžu hráči očakávať a oplatí sa za ňu vysoliť tých 17 eur mesačne? Z môjho testovania som mal pocit, že je to rozhodne funkčný spôsob, ako si zahrať staršie hry z PS3 éry, ale k dokonalosti to má ďaleko. V prvom rade si musíme ujasniť, že PS3 hry už skrátka zostarli. Tento fakt v kombinácii so streamovaním obrazu a zvuku na obrazovku obrovského 4K televízora neveští nič dobré.

Povedzme si otvorene, že kochať sa nádherným vizuálom rozhodne nebudete. Väčší problém by bol, ak by bola problematická aj odozva ovládania. To našťastie u mňa nebolo citeľné. Iste, je tu pochopiteľne zhoršenie oproti priamemu natívnemu hraniu na PS3, ale v mojom prípade to nebolo tak zlé, aby to ovplyvňovalo hrateľnosť (skúšal som Wi-Fi 5GHz aj káblom s internetom 600 Mbit download / 60 Mbit upload). Záležať bude aj na tom, aké hry budete streamovať. Skúšal som závodnú arkádu Split/Second, FPS Duke Nukem Forever, Red Dead Redemption (ktorý však čoskoro z ponuky odíde) a Castlevania: Harmony of Despair.

Zrejme najväčší problém som mal s odozvou pri Castlevanii, pretože tú mám dosť nahranú z Xboxu 360. Tým pádom som zvyknutý ako sa všetko hýbe a reaguje na môj input a akékoľvek oneskorenie znášam ťažšie. RDR bežalo veľmi zle. Nie ani tak kvôli samotnému streamovaniu, ale už to, že ide o PS3 verziu hry je prúser. Nebeží uspokojivo ani na originálnom hardvéri, nie to ešte takto na diaľku. Vrelo odporúčam Xbox 360 verziu bežiacu na Xbox One alebo ešte lepšie v 4K na Xbox One X a Xbox Series X. Privítal by som možnosť PS3 hry sťahovať a hrať priamo na PS5 v rámci spätnej kompatibility. Vraj na tom Sony pracuje, tak uvidíme. Streamovať môžete aj PS4 hry, ale to by som naozaj nerobil. Vyzerajú cez stream dosť zle. Hlavným problémom je artifacting. Pri streamovaní by som sa vyhol rýchlym hrám s nutnosťou rýchlej reakcie. Split/Second bolo ešte v pohode, ale Trackmania Turbo je takmer nehrateľná.

Okrem streamovania ponúka Premium program aj katalóg klasík z PS1, PS2 a PSP. Ten je podľa môjho názoru zatiaľ žalostne chudobný a budeme musieť počkať, až túto sekciu Sony poriadne nakŕmi. Problém je aj to, že PS1 hry pre náš trh sú PAL verzie, teda bežia v 50 Hz. To vyzerá na moderných 60+ Hz TV nepríjemne. Sony však prisľúbilo pridanie možnosti prepnúť na NTSC. Nedostatok hier platí aj pre trialy, teda skušobné verzie hier. Zaujímavé by bolo, keby to platilo pre všetky nové hry. Hra vyjde a bum – ak ste predplatiteľ PS Plus Premium, môžete ju na hodinku, dve vyskúšať pred kúpou. Zatiaľ to je na štúdiách, či chcú svoju hru poskytnúť na vyskúšanie alebo nie.

Ako z toho von? Pre tento moment by som odporučil skôr PS Plus Extra za 14 eur mesačne. Tento stupeň predplatného obsahuje veľmi širokú ponuku PS4 a PS5 hier. Nájdete tu napríklad Death Stranding Director’s Cut, Ghost of Tsushima, Returnal alebo remake Demon’s Souls. Medzi jednotlivými stupňami môžete kedykoľvek preskakovať, takže by som zatiaľ na vašom mieste odolal Premium a počkal až Sony pridá nové klasiky a prípadne aj porieši spätnú kompatibilitu PS5 s PS3 hrami.

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!