DOJMY • Immortals Fenyx Rising

Ako jeden z mála česko-slovenských webov som mal možnosť vyskúšať si demoverziu chystanej Ubisoft hry Immortals Fenyx Rising. Možno ju poznáte pod jej pôvodným názvom Gods & Monsters, ktorý bol zmenený kvôli Monster Energy drinku… No a ako je možné, že sa tak malý web dostal ku demoverzii, ktorá v ČR/SR nie je dostupná? Vynaliezavosť a holandský Google účet! Demo Immortals Fenyx Rising je totiž k dispozícii len pre používateľov streamovacej služby Google Stadia, ktorá u nás zatiaľ nie je.

Aká je teda samotná hra? Zaujímavá, no podozrivo povedomá. Po celú dobu hrania som mal pocit, že hrám niečo medzi The Legend of Zelda a Assassin’s Creed. Ako už býva u Ubisoftu zvykom, aj v Immortals sa vyskytuje zopár typických Ubi-vecí. Napríklad lezenie podobné spomínanému Assassin’s Creed alebo Zelda: Breath of the Wild a zbieranie čoraz lepšieho vybavenia a iného lootu pre svoju postavu. Súbojový systém je postavený na akejsi kombinácii pôvodného God of War z PS2 a Zelda: BotW, čo mi prišlo ako skvelý nápad a boj ma v demoverzii zakaždým bavil.

Taká o niečo horšia Ubisofťácka Zelda za viac peňazí…

Okrem lootovania a bojovania sa tu nájdu aj hádanky. Jedna z nich bola ukázaná aj v hrateľnej ukážke. Nič zložitého a prepracovaného neočakávajte. Spočívala v presúvaní kameňov nachádzajúcich sa v okolí, na určené miesta. Správne usporiadanie kameňov v poli znamenalo sprístupnenie nového predmetu – magickej harfy. Tá vašej postave slúži v ďalšom priebehu questu ako predmet umožňujúci odkliatie obra, ktorého dostanete za úlohu následne skoliť. V tom vám pomôžu váš spriatelený ohnivý Fénix a množstvo abilít. Jednou z nich je napríklad možnosť prenášať predmety vo svete, ako skaly, telekinetickou schopnosťou. Opäť sa tu ponúka prirovnanie ku Zelda: BotW, kde ste mali prenášať kovové predmety za pomocou magnetu. Tam to s tými Zeldovskými prirovnaniami ani zďaleka nekončí. Immortals si vypožičal aj podobný systém výdrže, ktorá sa míňa pri behu a šplhaní, alebo možnosť plachtiť vo vzduchu.

V klasickom štýle Ubisoftu nemôže chýbať otvorený svet po ktorom môžete cestovať na rôznych mountoch, vedľajšie misie alebo vylepšovanie schopností pomocou perkov. Celkovo na mňa Immortals Fenyx Rising pôsobila ako milá, zábavná napodobnenina moderných dielov Legend of Zelda s koreňmi v sérii Assassin’s Creed. No a potom som zistil cenu… Ubisoft si za Immortals bude pýtať 70 eur v základnej edícii (bez season passu), v čom vidím výrazný problém. V tejto cenovej kategórii skrátka nedokážem takúto hru odporučiť. Spomínaný Breath of the Wild pre Nintendo Switch môžete získať za 50 eur a ide o značne lepší produkt. Bohužiaľ naň budete potrebovať buď ten Switch alebo aspoň Wii U. Pre tých, ktorí žiadnu z Nintendo konzol nevlastnia, by som odporučil sledovať cenu a nakoniec Immortals Fenyx Rising zakúpiť v nejakej zľave. Za takých 40 eur by som tomu dal zelenú. Uvidíme ako dopadne plná verzia. Tá vychádza 3. decembra pre PC, PS4/PS5, Xbox One/Xbox Series S+X, Nintendo Switch a Google Stadia.

Index očakávania:

Nejaký Krupičiak poznamenal na Facebooku, že to nemá cenu zrovnávať so Zeldou. Je tam jasne napísané, že ak nemáte žiadnu Nintendo konzolu, tak Immortals má cenu kupovať V ZĽAVE. Predplatné Ubisoft+ tiež nie je dostupné na všetkých platformách, takže ani to nie je dokonalé riešenie pre všetkých. Koniec hlásenia.

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!