DOJMY • GOG Galaxy 2.0 (BETA)

Asi nie som sám, komu na PC vadí neustále otváranie rôznych herných klientov. V mojom prípade to navyše nie je čisto len o lenivosti a pohodlnosti (aj keď aj to tu hrá do určitej miery rolu), ale pri mojom počte hier už aj zabúdam, kde mám vlastne danú hru kúpenú.

Mám ju na GOGu, Steame, Origine, Uplayi? Kto si to má všetko pamätať? Po inštalácii GOG Galaxy 2.0 už si to pamätať nebude musieť nikto. Táto nová verzia herného klienta digitálneho obchodu GOG (známy tiež ako Good Old Games) , sa postará o zjednotenie všetkých vašich herných knižníc do jednej.

Importovať môžete hry z GOGu (pochopiteľne), Steamu, Originu, Uplayu, Epicu a dokonca aj z PlayStationu a Xboxu. Osobne mi chýba jedine Bethesda.net a Battle.net od Blizzardu. Pevne verím, že ich časom doplnia.

Importovanie knižníc

Každopádne to, čo GOG Galaxy 2.0 ponúka, funguje bezchybne. Import bol veľmi svižný a nezapotil sa príliš ani s mojou Steam knižnicou, ktorá číta niečo cez 2400 hier. Ku každej hre sa automaticky vyplnia rôzne informačné polia, podľa ktorých máte možnosť vidieť, kto na hre pracoval, kedy vyšla, koľko v nej máte odohrané, stav vašich achievementov, atď.

Dizajnovo je na tom nový Galaxy taktiež super. Jeho vzhľad je veľmi moderný, s využitím pekných efektov zahmlenia a rozostrenia. Farby boli vybrané s citom a držia sa svojej luxusne vyzerajúcej palety.

Jedna z mála chýb je, že sa občas stane, že si systém s nejakou hrou nevie dať rady. To ale súvisí s tým, že daná hra zatiaľ nie je zaevidovaná do ich katalógu. Na screenshote nižšie môžete takúto situáciu vidieť pri pokuse naimportovať Xboxovú hru Pandemic.

S hrou Pandemic mal GOG Galaxy problém

Program taktiež ponúka nespočet rôznych filtrov, ktoré uľahčujú prehliadanie knižnice. Žánre, status, verzia operačného systému, platforma, custom tagy alebo filtrovanie podľa môjho hodnotenia. Všetko skvelé funkcie, ktoré ešte o niečo spríjemňujú celkové používanie.

Aj tí sociálnejšie založení jedinci medzi nami si prídu na svoje. GOG Galaxy 2.0 sľubuje robustný komunitný systém, kde môžete sledovať aktivitu vašich kamarátov – čo práve hrajú, ich najnovšie achievementy, postavenie v rebríčku a časom snáď aj zjednotenie všetkých chatov (Steamový, GOG, Uplay, Origin, Xbox Live či PSN). To už záleží len na spolupráci Valve, EA, Microsoftu, Ubisoftu a Sony.

Aktivita priateľov

Na vrch toho všetkého máme samozrejme stále jednoduchý prístup aj do obchodu GOGu, kde môžeme rýchlo nakúpiť a hry sa nám okamžite pridajú do klienta, odkiaľ si ich môžeme stiahnuť. GOG ale stále zostáva v prvom rade DRM-free obchod a možnosť sťahovať priamo inštalačky bez nutnosti inštalácie GOG Galaxy teda rozhodne nezmizne.

GOG Store

Uvítal by som ale možnosť importovať hry nainštalované z DVD. Tak nejak som čakal, že niečo takého bude v klientovi prítomné, no mýlil som sa. Snáď časom.

Pri používaní GOG Galaxy 2.0 som občas úplne zabudol, že sa vlastne jedná o betaverziu. Väčšinu času to skrátka funguje a oproti takému Originu, ktorý je na trhu od dosť dlhšie, je to neporovnateľná kvalita. Len tak ďalej GOG!

P.S.: Prístup do bety som síce získal normálnou cestou (teda registráciou a vyčkávaním na pozvanie), ale časom sa mi podpora GOGu ozvala a ponúkla automatický prístup do bety. Touto cestou by som sa im chcel poďakovať za ochotu.

Do bety sa môžete skúsiť prihlásiť aj vy sami prostredníctvom tohoto linku.

EDIT: Od uzávierky článku sa podarilo vyššie spomínaný problém s hrou Pandemic opraviť. Už všetko načíta tak, ako by malo.

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!