DOJMY • Gears 5

Po dvoch serverových testoch Gears 5 môžem zodpovedne prehlásiť, že séria Gears of War zrejme nikdy nebude pre mňa. Mal som možnosť skúsiť singleplayerový tutoriál (z ktorého som sa nemohol dostať von; o tom si ešte povieme) a multiplayerový mód Versus. Tu sú moje dojmy.

Tutoriál má asi 10 minút a prejdete si v ňom všetky podstatné aspekty gameplayu. Tým najpodstatnejším je jednoznačne krytie za prekážkami. Čo je neskutočne nudné! Osobne mám inú predstavu o zábave, ako plaziť sa neustále pri stenách, občas spoza nich vystreliť, dostať motorovkou do chrbta, respawnúť sa a pokračovať v lízaní stien…

Tutoriál som tak nejak z povinnosti dohral a nastal problém. Hra po mne chcela, aby som stlačil klávesu „2“ a vrátil sa tak do menu. Stláčal som všetky možné dvojky, ktoré som na klávesnici našiel a nič. Až po vynútení ukončenia pomocou Alt+F4 som s hrôzou zistil, že hra nedokáže rozoznať čo stláčam. Keďže používam slovenskú klávesnicu, pri stlačení „2“ si hra myslela, že stláčam „ľ“. Typický amatérizmus typu ‚nič iné ako USA neexistuje‘.

Po prepnutí na Americkú klávesnicu, som zistil ďalší problém. Nemohol som sa dostať späť do hry, kvôli preplneným serverom. Čakacia doba? 43 minút…

Čakanie som si vytrpel, dostal sa späť do menu a spustil Versus. Hru mi to našlo v priebehu dvoch minút a išlo sa na vec. 3, 2, 1… Všetci sa rýchlo jebnite o steny! Ja si nerobím srandu. V priebehu dvadsiatich sekúnd boli oba tímy nalepené za prekážkami, oba na opačných stranách mapy a strieľali všade, kde sa niečo pohlo.

Občas sa našiel nejaký odvážlivec, ktorý skúsil opozičný tím tzv. flanknúť (obísť z druhej strany) a častokrát sa podarilo že jedného/dvoch zabil streľbou do chrbta, ale vždy umrel pri ceste späť za múr. Prisahám, že ten zápas trval večnosť… Bolo to suverénne najdlhších 15 minút môjho života (a to som maturoval…) a už som vôbec nemal chuť si to zopakovať. Môj tím prehral 49-50, keď to ku koncu už niekto od nás nevydržal a preskočil stenu… Nutno dodať, že jeho mozog sa okamžite dostal z jeho hlavy na okno blízkej budovy.

Po zápase sú hráčom rozdané body skúsenosti, ktorými si levelujete postavu a nejaké tie cetky pre zkrášlenie zbraní alebo charakterov. Skrátka nič, čo by vybočovalo z normy podobných hier. Musím ale vývojárom nechať, že si dali záležať na optimalizácii a možnostiach nastavenia hry (všetky nastavenia môžete vidieť v galérii nižšie). Aj keď sa zatiaľ jedná len o betu, hra bežala bez akýchkoľvek framerate problémov aj na ultra detailoch (Ryzen 5 2600 3,8 GHz ; 16GB RAM ; R9 390 8GB) a na Xboxe One hra beží v 60 fps pri rozlíšení 1080p. Na Xboxe One X by mala dokonca dosiahnuť 60 fps pri 4K rozlíšení.

V skratke: Gears 5 je viac menej to isté ako Gears of War 4 a ak vás niečo také baví, Gears 5 vás nesklame. Ak ale máte prirodzený odpor ku skrývaniu sa za prekážkami, táto hra na tom nič nezmení. Skôr naopak. Utvrdí vás v tom, že tieto hry nie sú pre vás.

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!