Nová „boss rush“ plošinovka Enchanted Portals je obviňovaná z vykrádania Cupheadu

Vývojárske štúdio Xixo Games sa chystá 24.10. spustiť Kickstarterovú kampaň pre svoju hru Enchanted Portals. Mnohí si však okamžite všimli, že je hra veľmi podobná Cupheadu a nie každému je to zrovna po chuti. Ako sami vidíte z trailera, Enchanted Portals používa, rovnako ako Cuphead, grafický štýl animákov z 30tych rokov minulého storočia.

Navyše jeho gameplay spočíva v neustálych bojoch s bossmi, čo je ďalšia jednoznačná parelela s Cupheadom. Je to očividné, ale je to aj ZLÉ? Podľa môjho názoru vôbec nie. Dizajn a animácie bossov, hlavných postáv a prostredí sú originálne a je vidno, že si členovia štúdia Xixo dali na svojej práci veľmi záležať. Cuphead nemá nič „patentované“ a nikde nie je napísané, že jeho štýl nemôže žiadna iná hra použiť.

Xixo sa k tomuto problému naopak hrdo postavili a povedali, že majú Cuphead veľmi radi a že sa v ňom inšpirovali. Nikoho sa nesnažia zavádzať, nie je to žiaden „asset flip“… Skrátka a jednoducho milujú Cupheada a sami sa snažia spraviť podobnú hru. Nazvime to kľudne poctou. Rozhodne nie vykrádačkou. Je The Surge vykrádačkou Dark Souls? Je Duke Nukem vykrádačkou Dooma? Odpoveď bude asi u každého iná, no u mňa to je rezolútne NIE.

Uvidíme, ako sa bude Enchanted Portals dariť na Kickstarteri a či Xixo vyberie dostatok financí. Ja by som si to ako fanúšik Cupheada s chuťou zahral.

Zdroj: Jim Sterling

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!