FlatOut 2

RECENZIA • FlatOut 2 (2006)

Pred viac ako 6 rokmi som zrecenzoval prvý FlatOut a je teda myslím na čase, aby som sa povenoval aj jeho nástupcovi z roku 2006. Nástupcovi, ktorý na svojom predchodcovi zlepšil totálne všetko. FlatOut 2 je presne to, čo by nový diel série mal byť. Dvojka prináša lepšiu grafiku, ešte lepší model deštrukcie, výborné ovládanie vozidiel, uveriteľnejšiu fyziku áut aj prostredia, viac herného obsahu a neprekonateľný soundtrack.

Počet závodníkov zostal na čísle 8 (teda vy, plus 7 áut umelej inteligencie) s rozdielom, že tentokrát má každý z nich svoju identitu. Rozlišujú ich od seba mená, ksichty aj autá, ktoré používajú a dodáva to hre akúsi ďalšiu dimenziu. Cítite, akoby ste jazdili proti reálnym ľuďom a počas kariéry si vytvárate svoje mini-príbehy a rivality. Každá z postáv má dokonca krátku biografiu, ktoré sú dostupné k prečítaniu počas niektorých loadingov. Výborná maličkosť, ktorá obohacuje, už tak skvelú, závodnú hru.

Deštrukcia áut je tu skutočne na novej úrovni oproti prvej hre. Dodnes sa dobre pozerá na všetky tie idlietavajúce kusy plechov a deformované šasi. Burnout sa častokrát označovalo za špičku v tomto smere, no ja som s tým nikdy príliš nesúhlasil. Keď si porovnáme FlatOut 2 z 2006 a Burnout Paradise z 2008 (vynikajúca hra mimochodom), FlatOut má model deštrukcie zmáknutý podstatne lepšie. Nie je lepší pocit, ako dupnúť na plyn, zapnúť nitro a natankovať to do súperovho auta, ktoré sa snaží vytočiť prichádzajúcu zákrutu. Tie veltoče, ktoré autá niekedy dokážu v tejto hre predvádzať sú úchylne návykové. K tomu si prirátajte ragdoll fyziku herného prostredia, kde môžete rozbiť obrovské množstvo objektov, ktoré následne zostávajú na trati počas celej doby trvania závodu, a máte skutočne špeciálnu zábavu.

Na fyziku sa celkovo môžete spoľahnúť viac ako tomu bolo v prípade prvého dielu, pretože vás tu nepošle každá miniatúrna halúzka vývrtkou rovno do najbližšieho stromu. Nevravím, že sa občas niečo podobné nestane (pár takých momentov nasrania som zažil), ale je to oveľa menej časté oproti predchodcovi. To vám umožňuje viac sa do toho oprieť a nejazdiť príliš opatrne. Čo je pre arkádovú rubanicu, akou FlatOut je, obrovské pozitívum. Pozitívny aspekt arkády sú aj nejaké tie bonusové herné módy a ani o tie vás FlatOut nepripraví. Nájdete tu akrobaciu, v ktorej katapultujete vášho jazdca predným sklom a snažíte sa dosiahnuť rôzne ciele. Napríklad tráfanie do basketbalových košov, prelietanie cez ohnivé kruhy či zrážanie bowlingových kúželov. Niektoré sú zábavné (bowling a poker) a iné menej (vodné žabky alebo skok do výšky), ale ako celok pôsobia osviežujúco a znova sú obrovským krokom vpred oproti prvému dielu.

Zabúdať nesmieme ani na demoličné derby, ktoré sú tu dokonalé. V podstate tejto časti hry nemám čo vytknúť a vždy sa pri derby zabavím. Arény sú dostatočne rôznorodé, no nič obzvlášť šialené neočakávajte. Musíte si vystačiť s bahnom, bahnom s kopčekmi, staveniskom, benzínovou stanicou či parkoviskom pred supermarketom. Možno by som uvítal ešte väčšiu rozmanitosť a okrem parkoviska pred obchoďákom, by som do súčtu máp zahrnul aj jeho interiér. Búranie obchodov si koniec koncov vyskúšame už v bežných okruhových závodoch, keďže niektoré trate smerujú skrz nákupné centrá.

Inak sa však na rozmanitosť hry nemôžem sťažovať. Závody sa síce v priebehu kariéry začnú neskôr opakovať, ale hra sa to vždy snaží obmeniť aspoň malými zmenami v layoute danej trate – sem tam sú zákruty prehodené alebo zrkadlené. Áut je tu viac než dosť a postupne odomknete rôzne parády, ktoré sú čoraz luxusnejšie, odolnejšie alebo rýchlejšie. Autá si v režime kariéry navyše môžete (a ak chcete uspieť, tak aj budete musieť) tuningovať prostredníctvom nakupovania vylepšení motora, prevodovky, kolies, karosérii atď. Utrácate za ne kredity, ktoré získavate vyhrávaním závodov, pohárov a získavanie bonusových ocenení napríklad za spôsobenie najväčšieho chaosu na trati, najrýchlejšie kolo či najviac búrania do protivníkov.

Už som spomenul neprekonateľný soundtrack. Za tým si budem vždy stáť. FlatOut 2 má nezabudnuteľné zoskupenie skladieb od kapiel ako Megadeth, Yellowcard, Fall Out Boy, Zebrahead, Papa Roach, Rob Zombie, Wolfmother, Alkaline Trio, Audioslave, Nickelback (nerýpte do nich toľko, majú aj kvalitné songy)… Ten zoznam je skutočne bezchybný a soundtrack tejto hry si musíte vypočuť aj ak sa ju nechystáte hrať. Najmä ak ste fanúšik alternatívneho rocku a metalu.

Na Steame nedávno vyšla bezplatná aktualizácia, ktorá do hry prináša podporu módov cez Steam Workshop, cloud savy, vylepšila niektoré technické záležitosti, oživila multiplayer cez OpenSpy a pridala aj plnohodnotnú podporu Steam Decku, na ktorom som celú hru pohodlne dohral. Zabralo mi to zhruba 20 hodín a aj tak nemám všetko spravené na zlaté medaily. Hra je navyše vysoko znovuhrateľná a len tak ľahko sa neomrzí. Aktuálne je (do 30.10.2024) na Steame v zľave za 2 eurá. To je totálna povinnosť.

FlatOut 2: Toto je presne to, čo by nový diel série mal byť. Prináša lepšiu grafiku, ešte lepší model deštrukcie, výborné ovládanie vozidiel, uveriteľnejšiu fyziku áut aj prostredia, viac herného obsahu a neprekonateľný soundtrack. FlatOut 2 je dodnes špičkou svojho žánru a nechcem počuť žiadne námietky. Romando

9.5
von 10
2024-10-21T00:22:51+0200
Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon a získajte prístup do ES Premium!
Become a patron at Patreon!