KOMENTÁR • Pre čítanie tohto článku je nutné pripojiť gamepad

Asi dva dni dozadu som si všimol niečo, čo ma opäť (ako skoro všetko) značne vytočilo. Ide o vydanie hry Deadly Premonition 2: A Blessing in Disguise na Steame. Samotné vydanie je fajn správa, i keď ja plánujem hru hrať na Nintendo Switch, kde mám fyzickú kópiu. Ide mi o niečo iné. Možno ste už pochopili z nadpisu a úvodného obrázka. Deadly Premonition 2 na PC nepodporuje ovládanie klávesnicou a myšou. Hra VYŽADUJE použitie gamepadu.

Jedným slovom neprijateľné. Predstavte si, že pôvodom PC hra vyjde na Xbox, PlayStation alebo Nintende a v obchode bude oznam, že hra nepodporuje gamepad a hráč bude nútený pripojiť klávesnicu a myš. Je to absolútne tá istá situácia. Počítače nemajú gamepady ako primárny spôsob ovládania. Rovnako konzoly nemajú primárne ovládacie zariadenie klávesnicu a myš. Ľudia sa na mňa vždy hnevajú, keď hovorím o PC portoch FromSoftware hier v zlom svetle. Nenarážam teraz na problémy s výkonom alebo grafikou. Na mysli mám práve ovládanie na klávesnici. Prvý Dark Souls bol bez ovládača takmer nehrateľný. O veľa lepšie to nebolo ani pri ďalších dieloch série, ale bola vidieť aspoň aká-taká snaha o zlepšenie.

Dark Souls na klávesnici by hral len imbecil. To je tvoja chyba, že sa to pokúšaš hrať bez gamepadu.“ Ne, ne, ne. Takto to fakt nefunguje. Som na PC, mám pred sebou klávesnicu a myš, takže očakávam, že sa hra bude komfortne dať hrať práve s touto kombináciou. Inak, všimli ste si nejakú podobnosť medzi týmito dvomi hrami? Obe sú od japonských vývojárov. Podobne sú na tom aj PC porty od Capcomu – Resident Evil alebo Devil May Cry. I keď, prvá spomenutá séria už poslednú dobu na PC smeruje tou správnou cestou a PC verzia Resident Evil Village je veľmi slušná.

Long story short: ak vydávaš hru na PC, uisti sa že podporuje základné veci ako ovládanie na klávesnici a myši, odomknutý framerate a podporu ultrawide rozlíšení. Díky!

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!