Tomb Raider na PS1 kompletne ohlodal zub času

Staré hry milujem. PS1 bola jedna z mojich prvých konzol a na moderné hry častokrát nemilosrdne nadávam a plačem, že hry boli v minulosti skrátka lepšie. Tomb Raider na PS1 ma ale včera presvedčil o tom, že mám občas nasadené ružové okuliare nostalgie. Dostal som chuť si zahrať niečo staršieho na PSP, ktoré zvládne emulovať obrovské množstvo PS1 hier (s upraveným firmvérom takmer všetky) a tak som doň nahodil prvý diel Tomb Raidera. Ten som dohral už pradávno na PC a pamätal som si z neho len veľmi málo. O ťažšom ovládaní som vedel popredu a na grafike retro hier mi nezáleží, takže ma nemôže nič prekvapiť. A predsa prekvapilo…

PS1 verzia Tomb Raider I je takmer nehrateľná, uživateľsky neprístupná relikvia času. A to vravím ako človek, ktorý hráva staré hry pravidelne a v podstate častejšie ako tie nové. Na typické tankové ovládanie na štýl Resident Evil som už zvyknutý, ale Tomb Raider ho má tak dolámané, neintuitívne a v stručnosti napísane – nezábavné, že to skrátka nedávam. Hra totiž nie je sama o sebe ani tak ťažká, ako skôr zámerne frustrujúca. Nový hráči dajú ruky preč zrejme okamžite, pretože im hra nepovie absolútne nič. Na všetky Larine možnosti pohybu, triky a ovládacie prvky musíte postupne prísť sami, čo by bolo fajn, ak by fungovali tak, ako majú. Lenže oni skrátka nefungujú. Všetko je nepresné, každý pohyb trvá večnosť, ovládacia schéma je nezmyselne porozhadzovaná po celom ovládači a do toho všetkého sa od vás očakáva, že budete na milimetre presný. Väčšina mojich smrtí nemala nič spoločné s nepriateľmi alebo mojimi chybami.

Lara sa občas rozhodne, že sa tej plošiny nezachytí, že urobí zopár krokov navyše, že sa nechce pozrieť po seba, aj keď tam ukazujete kamerou… Je toho milión. Pri každom savepointe som si povedal: „Chvala Bohu, môžem to vypnúť.“ Na PC si hráč aspoň môže ukladať priebežne a predísť tak nepríjemnostiam spomínaným vyššie tým, že si pred nejakým blbým skokom uloží a následne načíta pozíciu. To ale naozaj nie je žiadna zábava. Po celú dobu hrania som mal pocit, že to hrám za trest. Všetci určite chápeme historickú dôležitosť hier typu Tomb Raider, Silent Hill, Resident Evil. Bez prvých pokusov by sme nemali tie hry, ktoré máme dnes. Hrať väčšinu z nich je ale v dnešnej dobe riadna otrava. Som si istý, že sa nájdu nejakí mudrci, čo si pomyslia že som len scrub a že mám „git gud“. Nasrať na nich. Na Tomb Raider z PS1 si skrátka zmlsol zub času a to je jednoducho holý fakt.

Slušný spôsob ako si prvý Tomb Raider zahrať, je na dosah vašej myši. Stačí prehliadač a tento web. Je to o poznanie lepšie ako hrať pôvodnú PS1 verziu.

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!