RECENZIA • Pleasurekraft – Love in the Age of Machines

Pamätáte, ako som vydával svoj posledný techno album so slovami, že to je skrátka nekompromisný hardcore tech house? Žiadne veľké slová, významy – len muzika čo šlape? Pleasurekraft ma práve vyškolil…

Áno, ich hudba je drtivé techno, ale má aj svoj význam a myšlienku. No a funguje to na výbornú! Ak si Pleasurekraft pamätáte z minulosti, tak si skôr predstavíte pod žánrom minimal house. Radi kolaborovali s legendami tohto žánru akým je napríklad Green Velvet. Časom sa ich štýl ale formoval iným smerom. A to rozhodne nie je negatívum.

Nasleduj svoje srdce

Naopak, išli si za tým, čo ich baví najviac. Ich hudba sa zmenila na akýsi mix deep housu a techna. Dunivé beaty s ozvenou, hlboké basy, tajomné hlasy, občasné efektné momenty ticha… Pleasurekraft je v tomto štýle ako doma.

Nefanúšikom žánru môžu všetky skladby znieť rovnako, najmä kvôli ich podobnej štruktúre. V podstate každý song obsahuje pravidelný beat, zväčša bez pridaného snaru (rytmičáku), doplnený výrazným hi-hatmi a rôznymi druhmi činelov.

Obmieňajú sa hlavne basy a syntetizátory. Niektoré songy sú skôr atmosférické a využívajú ambientné zvuky, šepot, dážď a podobné audio pomôcky pre vytvorenie určitého pocitu u poslucháča.

Love in the Age of Machines sa nesie na vlne chladnej robotickej futuristiky, kde ľudia zabúdajú na city, lásku a porozumenie. Je to svojim spôsobom veľmi temný album, ktorý ale znie „badass“. Pre niekoho môže byť dĺžka songov neprekúsnuteľný problém, ale je potrebné si uvedomiť, že presne o tom tento žáner je.

House a techno môžu znieť repetetívne, ale ich cieľ je nastoliť určité tempo, pocit a rytmus a držať sa ho čo najdlhšie. Chce vás skrátka udržať „v zóne“ a to sa Pleasurekraftu jednoznačne podarilo. Ani ten najdlhší song (takmer 10 minútový) Last Sapien ma nezačal ani na chvíľu nudiť. Sú tu ale aj slabšie kusy ako napríklad Nostalgic for the Future, ktorý sa na môj vkus jemne ťahal. Outro v podobe hovoreného slova so zvukovými efektmi mi tiež neprišiel zrovna „cool“.

Celkovo sa však nový Pleasurekraft určite oplatí vypočuť. Nebude to pre každého, ale šancu by ste tomu dať jednoznačne mali.

Hodnotenie

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!