RECENZIA • Halloween (1978)

Oranžovo zafarbené lístie dopadá za hrobového ticha ulice na chodník a vo vzduchu je okrem čerstvého vánku, cítiť aj napätie. Tento Halloween nebude ani zďaleka tak regulárny, ako každý iný. Michael sa totiž plánuje vrátiť domov. Píše sa rok 1978 a John Carpenter práve dorežíroval svoj tretí film. Týmto filmom bol Halloween a naštartoval ním legendárnu hororovú sériu, ktorej soundtrack vyhráva počas jesene v hlave každého správneho diváka hororov, pri pohľade z okna.

Michael Myers sa naozaj vrátil. Utiekol z psychiatrického ústavu, kam bol umiestnený už ako maloletý, keď nožom chladnokrvne zavraždil svoju nahú staršiu sestru Judith v jej izbe. O úteku sa okamžite dozvedel doktor Loomis (hraný božským Donaldom Pleasenceom), ktorý Michaela od malička sleduje a študuje. Podľa jeho slov je Michael niečo nadľuské, s obrovskou silou a cieľom vyzabíjať celú svoju rodinu.

Na útek si nemohol vybrať lepší moment. Deti všetkých vekových kategórii budú večer pobehovať v kostýmoch po domoch a koledovať si o sladkosti. Obyvatelia Haddonfieldu budú mať teda tento rok o jednoho koledníka viac…

„The blackest eyes… The Devil’s eyes…“

Michael si vzal svoje oblečenie od auto-opravára, ktorého zabil a na hlavu si natiahol ukradnutú bielu masku s neupravenými vlasmi. Zaujímavý fakt z natáčania filmu je, že podobizňa masky patrí hercovi Williamovi Shatnerovi, známemu zo Star Trek. Práve to očakávanie, kedy a kde sa Michael objaví, v kombinácii s jesennou atmosférou a už spomínaným dokonalým hudobným doprovodom Carpentera robí Halloween (1978), mojim obľúbeným hororom a najlepším sviatočným filmom histórie. Áno, lepší ako vianočný Sám doma.

Okrem skvelého hereckého výkonu Donalda Pleasencea, sa v prvom Halloweene po prvý krát objavila aj kráľovná desivých výkrikov Jamie Lee Curtis (zahrala si rolu postavy Laurie Strode). Tá sa už mnohokrát vyjadrila, že má k Halloweenu silný vzťah, pretože mu „dlží“ jej úspešnú hereckú kariéru. Koniec koncov, s veľkou radosťou si zahrala aj v najnovšom dieli z roku 2018 a uvidíme ju aj v chystanom pokračovaní Halloween Kills, ktoré vyjde budúci rok.

Halloween je jeden z mála filmov, ktorý som si pozrel viac ako 5-krát a stále som v ňom nenašiel nič, čo by mi vyslovene vadilo. Všetky scény majú svoje čaro, teenageri sú správne „americky teenagerskí“ a otvorené zakončenie funguje rovnako dobre aj keď si pozriete druhý diel, ale aj ak nie a necháte v sebe ten pocit záhady a desu. Toto je vaše filmová povinnosť na dnešný večer.

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!