Discovery od Daft Punku oslávilo 19 rokov

Včera 26.2.2020, oslávil album Discovery od elektronickej skupiny Daft Punk 19 rokov. Vyšiel štyri roky po vydaní ich debutového Homework a strhol obrovskú vlnu šialenstva okolo filtrovanej disko-house hudby.

Zatiaľ čo Homework skôr cielil na hardcore fanúšikov elektronicy, Discovery v sebe kombinuje tanečnú hudbu, pop, príjemné tóny a smutné aj veselé skladby. Aj to dopomohlo k jeho celosvetovému úspechu.

Hneď prvá pieseň „One More Time“ , jasne ukazuje smer, ktorým sa bude album uberať. Vyfiltrovaný zvuk samplov z rôznych disko skladieb s príjemným hlasom Romanthonyho skrátka okamžite všetkých uchvátil.

Predchádzajúci hit Daft Punku bol „Around the World“ , ktorý svojou priamočarosťou a nekonečným tokom slov „around“, „the“ a „world“ (fráza sa v skladbe zopakuje 144 krát) možno niektorým príde značne repetetívny. Presne to sa snažil Daft Punk zmeniť v Discovery. A zdá sa, že sa im to podarilo. Albumu sa do roku 2005 predalo 2,6 miliónov kusov.

To však neznamená, že by mal byť Discovery striktne mainstreamový album. Napríklad taká 10 minútová nálož „Too Long“ môže niekomu prísť… Ehm, ehm… Too long.

Celkovo mal ale album obrovský úspech a francúzskych robotov Thomasa Bangaltera a Guy-Manuela de Homem-Christoa vystrelil medzi jedných z najpopulárnejších tanečných electro skupín. Tí však nechceli do konca svojho života len prefiltrovávať disko skladby a svojim ďalším projektom (Human After All) niektorým ľuďom značne zamotal hlavy… To je už ale iný príbeh.

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!