Rozšírenie SSD kapacity Xbox Series X nebude lacné

AKTUALIZÁCIA: Necelé dve hodiny od dopísania tohto článku sa objavil listing na Best Buy s cenovkou 219.99 USD. Cena spomínaná v článku je tak reálna a finálna.

Už asi viete, že next-gen konzoly konečne presedlajú z hardiskového štandardu na SSD. A nie obyčajné SSD. Ako Sony, tak aj Microsoft si pre svoje nové konzole pripravili custom NVMe SSD, ktoré sú špeciálne upravené pre potreby PlayStationu a Xboxu. Rýchle načítania, spúštanie hier a programov aj multitasking – toho všetkého budú nové konzoly schopné. Popredu sme vedeli, že obe firmy budú predávať 1TB modely. Nič menej ani viac sa zatiaľ neplánuje. Ako to je s rozšíriteľnosťou kapacity?

Microsoft v spolupráci s firmou Seagate pripraví hráčom na Xbox Series konzolách možnosť rozšíriť si voľné miesto pomocou špeciálnych PCIe 4.0 SSD modulov, ktoré sa zasúvajú do zadnej časti konzoly. Možnosťou budú aj externé hardisky s rozhraním USB 3.0, ale ak chcete viac miesta pre svoje Xbox Series hry, budete potrebovať spomínaný Seagate modul. Externé HDD budú podporovať len Xbox, Xbox 360 a Xbox One hry. Koľko teda taká Seagate sranda stojí? Podľa všetkého to nebude zrovna lacná záležitosť. Únik ceny zatiaľ napovedá, že si za 1TB takéhoto úložiska zaplatíme 219.99 USD. To je takmer polovica z ceny samotnej konzoly…

Cena samozrejme ešte nie je oficiálna, ale bojím sa, že o moc lacnejšie to nebude. Inu, ak chceme rýchlosť (spomínané moduly dosiahnu podľa všetkého až 2.4 GB/s – 4.8 GB/s pri kompresii), budeme si musieť priplatiť.

Xbox Series SSD

Zdroj: True Achievements

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!