Sony zvýšilo cenu PC verzie Horizon: Zero Dawn v niektorých regiónoch až trojnásobne

Posledných niekoľko hodín je hlavnou témou PC verzie Horizon: Zero Dawn jej cena. Sony ju totiž v niektorých regiónoch navýšilo až trojnásobne. Ide najmä o regióny, v ktorých sa kvôli nižším priemerným platom a používanej mene, predávajú hry radikálne lacnejšie ako v iných oblastiach sveta. Ako dobrý príklad môže poslúžiť Rusko. Tam stoja nové AAA hry zvyčajne 1999 rublov, teda v prepočte niečo okolo 25 eur.

Horizon: Zero Dawn na PC sa nepredáva za plnú cenu a tak bola jej cena na ruskom Steame 930 rublov (cca 12 eur). Sony si však všimlo, že niektorí hráči obchádzajú regionálne reštrikcie a nakupujú v lacnejších regiónoch a tým ich „okrádajú“ o väčšie zisky. Aktuálna cena hry je tak neuveriteľných 2800 rublov, čo je pre ruských hráčov absolútne neprijateľné. Priemerná ruská mzda sa pohybuje na hranici 40 000 rublov (500 eur). Priemery však radi klamú. U nás je tiež oficiálny priemer skoro 1100 eur a kto z vás toľko má?

Späť ku problému Sony. Vravia, že ľudia obchádzajú regióny. Rýchlo im to ale vysvetlím. Pri momentálnom fungovaní Steamu to nie je možné. Steam je už dlhšiu dobu chránený proti VPN a po novom už nie je možné za pomoci VPN ani len aktivovať kľúč, nie to ešte nakupovať v inom regióne. Pre nákup na ruskom Steame je nutné mať svoj Steam nastavený na ruský región, čo pre mnohých znamená vytvorenie úplne nového účtu. Ďalej je nutné zadať ruskú adresu a vlastniť ruský spôsob platby. Pri platbe rublami fungujú len ruské kreditné/debetné karty a ruské finančné systémy ako Yandex Money, pri ktorých je nutné potvrdiť svoje ruské občianstvo. V túto chvíľu skrátka neexistuje jednoduchý spôsob, ako obchádzať regióny a nakupovať lacnejšie hry. Ešte mi chcú rozprávať, že to navýšenie ceny nie je len ich nenažranosť?

Zdroj: Steam

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!