Hudobný skladateľ Bobby Prince (Duke Nukem, Doom) žaluje Gearbox a Steam

Legendárny herný hudobný skladateľ Bobby Prince, stojaci za klasikami ako Doom alebo Duke Nukem, sa rozhodol súdne žalovať Gearbox, CEO Gearboxu Randyho Pitchforda a Steam za využitie jeho skladieb v Duke Nukem 3D: 20th Anniversary World Tour bez jeho povolenia.

Tento remaster obsahuje 16 hudieb zložených samotným Princeom, na ktoré vlastní práva on sám. Vývojárske štúdio Apogee, ktoré pracovalo na pôvodnej hre z roku 1996 malo na tieto skladby len limitované právo a to za 1 dolárový podiel z predaja každej kópie hry. Gearbox tak síce vlastní práva na Duke Nukem, no nie na kompletný soundtrack.

To sa občas stane, že si vydavateľ nezistí, či má na danú hru 100% legálne práva a najmä licencie hudieb sú obšírnou záležitosťou. Väčší problém to je v momente, keď ich vlastník daných hudieb kontaktuje a oboznámi ich so situáciou. Presne to Bobby Prince spravil v roku 2016, pred vydaním Duke Nukem 3D: 20th Anniversary World Tour. Randy Pitchford mu vtedy prisľúbil, že „oňho bude postarané“. Nič také sa nestalo a Prince dodnes nevidel ani cent. Čo je ešte horšie, Pitchford podľa slov Princa odmietol hudby z hry odstrániť.

Skladateľ sa teda spojil aj s držiteľom platformy Steam – Valve. Tí odignorovali jeho valídnu požiadavku o prerušení predaja hry v ich obchode a odignorovali tým pádom aj Digital Millennium Copyright Act (DMCA).

Gearbox Software, Gearbox Publishing, Randy Pitchford a Valve budú mať podľa zákonca 21 dní na odpoveď.

Zdroj: Jim Sterling

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!