Kameraman Vykúpenia z väznice Shawshank neznáša jeho najikonickejší záber

Kameraman, ktorý sa podielal na tvorbe filmu Vykúpenie z väznice Shawshank (Roger Deakins) nenávidí jeho najslávnejší záber. Pozor, z pochopiteľných dôvodov sa v texte nachádza spoiler!

Mnohými milovaný film Vykúpenie z väznice Shawshank z roku 1994 zrejme poznáte. Vo svojej dobe bol nominovaný na 7 Oscarov, no napokon nezískal ani jedného. Ani to ho však nezastavilo v ceste stať sa jedným z najúspešnejších filmov všetkých čias. Usadil sa na vrchnej priečke rebríčka top 250 filmov podľa užívateľov IMDb a zotrváva na ňom dodnes.

Dej filmu sa točí okolo bývalého účtovníka Andyho Dufresna (stvárnený hercom Timom Robbinsom), ktorý bol neprávom odsúdený za vraždu svojej nevernej manželky. Práve vo väznici Shawshank sa stretáva s Redom (Morgan Freeman), v ktorom okamžite nachádza dobrého kamaráta. Divák po čase strávenom sústredením sa na udalosti vo väzení, sleduje Andyho snahu predrať sa stenami svojej cely von na slobodu. To sa mu po nekonečnom brodení odpadovou vodou darí a divákom sa naskytuje pohľad na jeho slobodu.

Scenár bol pôvodne iný

Práve tento záber, kedy sa Andy zbaví svojho väzenského oblečenia a užíva si pocit dažďa na svojej koži, je nie len legendárny, ale aj nenávidený jeho vlastným kameramanom. Roger Deakins na adresu tejto scény povedal: „Je to jedna z tých, ktoré neznášam, pretože som ju prežiaril. V scenári to bola o mnoho dlhšia sekvencia. Andy vychádza z kanála, prejde cez rieku, skrz pole a nasleduje úsek, kde nasadá na vlak. Mali sme však len jednu noc na natočenie celej veci, takže sme si povedali, ,Toto nepôjde.‘ Tým pádom sme ho natočili ako vychádza z tunela a ako sa brodí riekou. Ešte predtým, ako sme na miesto dostali všetko vybavenie, sme spravili ten záber z výšky a nechali to tak. Bol to dobrý spôsob ako celú sekvenciu skrátiť. Popravde to funguje lepšie, ako naša pôvodná vízia.“

Podľa mnohých však práve toto nechcené presvetlenie pekne dokresľuje pocit slobody. To je už ale vec názoru. Ako sa záber páčil vám? Je Vykúpenie z väznice Shawshank aj u vás ten najlepší film, ktorý bol kedy natočený, alebo si naopak myslíte, že je preceňovaný?

Zdroj: Screenrant

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!