DOJMY • Diablo IV (BETA)

Víkend za nami, a za mnou aj nekonečné hodiny vyčkávania vo frontách na prihlásenie a nakoniec aj samotné hranie betaverzie Diablo IV. Bohužiaľ som na svojom hlavnom profile schytal tzv. „red ring of queue“ a nemohol som sa za žiadnych okolností dostať do hry. Môj účet zostal po náhlom odpojení zo serverov v akomsi limbu a vyzeralo to tak, že moja postava akoby zostala aj naďalej prihlásená, no ja som už bol dávno mimo hry. Tým pádom ma server nevedel zaradiť do fronty čakajúcich, pretože ma zrejme ešte stále videl v hre. Tento problém pretrvával celý piatok. Nechal som čakanie na frontu prebiehať po celú noc, avšak aj ráno bolo všetko bez zmeny. Musel som teda vytvoriť nový Battle.net účet, linknúť ho na môj sekundárny PlayStation účet (áno, túto betu som odohral na PS5 – budúcu, tento víkend, odohrám na PC) a modliť sa, nech je všetko v poriadku. Našťastie bolo.

A tak som teda na tomto účte vyleveloval barbara na 21. level a aj napriek mojim prvotným mizerným pocitom z hry, ma to nesmierne bavilo. Až natoľko, že som išiel mrknúť späť na môj hlavný profil, či Blizzard už náhodou neopravil spomínanú nekonečnú frontu. Opravil a tak som vyexpoval aj na tom účete jeden charakter na level 22 – tentokrát rogue. To, čo sa najprv zdalo ako „Diablo Immortal 2“ sa v priebehu víkendu pretransformovalo do niečoho príjemne známeho. Cítil som sa akoby som znova hral Diablo III po prvýkrát. Mnoho hráčov na trojku rado kydá, no mňa vždy bavila. Diablo IV si však berie mnoho aj z fanúšikovského miláčika Diablo II. Najmä teda atmosféru. Tá je podstatne temnejšia oproti vcelku farebnej trojke.

Najprv som sa bál, že to Blizzard prehnal s cutscénami a celkovou filmovou prezentáciou. Všetci vieme, že ich CGI sú legendárne a vždy dokážu vyraziť dych, ale Diablo pre mňa rozhodne nie je príbehovou sériou. Najpodstatnejšie je aby bolo čo zabíjať a zbierať. Zo začiatku hry to skutočne vyzeralo, že cutscén bude požehnane. To sa nakoniec nepotvrdilo, pretože hra rýchlo nabrala tempo a drvivú väčšinu času vás nechá ísť si svojou cestou a riešiť questy pekne postupne po svojom. Aj ten, koho dej vôbec nezaujíma si v bete prišiel na svoje. Všetky rozhovory, audiozápisky aj filmečky sa dajú preskočiť, prípadne urýchliť (ak nechcete strácať čas, no zároveň nechcete prísť o príbeh) a je možné hrou prechádzať v takom tom klasickom autopilot-móde, ktorý istotne poznajú hráči World of Warcraft. Preskočiť všetko čo sa dá, preklikať sa questmi, aby levelovanie odsýpalo.

Priznám sa, že moja druhá postava (rogue) bola hraná presne takým štýlom. Klik, klik, klik – kde mám tie legendárky? A legendárky veru dostanete už v bete. Loot je skvelý. Jednu z hlavných domén série Blizzard našťastie zvládol. Zber nového vybavenia ma bavilo ako už dlho nie. Diablo IV navyše ponúka veľa príjemných „quality of life“ zlepšení, ako napríklad automatické zbieranie predmetov, ktoré sú cenné, prípadne majú vyššiu kvalitatívnu úroveň a štatistiky ako vaše aktuálne používané vybavenie. V bete je maximálny level charakterov limitovaný na úroveň 25 a tak sa skôr či neskôr pozriete na rovnaké miesta inak obrovskej mapy a určite si prejdete zopár dungeonov aj dva/trikrát.

To samozrejme časom príde otravné a nezaujímavé, ale myslím si, že toto bude poriešené v plnej verzii hry, kde sa nám svet ešte viac otvorí a dostaneme na výber podstatne viac vedľajších questov a live eventov. Tie boli prítomné aj v bete a musím uznať, že sú príjemným spestrením hrateľnosti. Predsalen je zaujímavejšie levelovať svoju postavu spoluprácou s ostatnými hráčmi v rôznych scenároch (prežiť po určitú dobu, zabíjať potvory a ich krvou napĺňať okultistické oltáre či dokonca bojovať s bossmi) ako len tak bezducho pobehovať po lokáciách a zabíjať neustále tých istých mobov.

Počas hrania early access bety som si všimol hneď niekoľko bugov. To nie je nič prekvapivé a do vydania ešte zostáva cez dva mesiace, čo nie je úplne málo na vyľadenie. Tak napríklad každý hráč zažíval počas víkendu podivné poskakovanie postavy dopredu/dozadu pri prechádzaní medzi lokáciami. O tom Blizzard vie a upozorňoval na to hráčov popredu. Mne sa dvakrát stalo aj to, že sa mi kamera pri odchode z menu obchodníka zasekla na predajcovi a ja som síce mohol svoj charakter ovládať, no nevidel som vôbec kam idem. Bolo potrebné reštartovať hru. Posťažujem sa aj na barbara. Neviem ako ostatným hráčom, mne sa zdá byť menej hrateľný ako v minulosti. Jeho klasická schopnosť Whirlwind mi prišla aj na najvyššom leveli totálne na nič a skôr ako víchrica, by som použil slovné spojenie jemný vánok. Zasekol som sa pri snáď druhom bossovi, ktorý ma skrátka prinútil kompletne celý strom schopností prerobiť. Poradil som sa s internetom a následne boss padol na prvý pokus. Celkovo mi príde, že vývojári ešte budú mať čo robiť s celkovým vyvážením jednotlivých schopností hrateľných tried.

Ovládanie na PS5… Eh, nuž nič moc na gamepade z môjho pohľadu. A to som Diablo III dohral na konzolách hneď dvakrát. Raz na PS3 a potom aj na Nintendo Switch a v ani jednom prípade mi ovládanie nevadilo. Naopak, mi to prišlo ako pekné obzvláštnenie zabehnutej Diablo formuly z PC, kde dominuje odjakživa myš a klávesnica. Pri Diablo IV tento pocit nejak opadol a častokrát som mal chuť kúpiť si ešte jeden beta kľúč a skúsiť myš na PC. Odolával som až do poslednej chvíle, no nakoniec som poľavil a tri hodiny pred koncom bety som vzal ešte jeden key za 80 centov, nainštaloval PC verziu a… Je to úplne o niečom inom. Akoby človek hral inú hru – iný žáner. Máte väčšiu kontrolu nad tým, kam mierite svoje útoky, a konečne sa neustále nemýlite ktoré ability máte na ktorom tlačidle. Aspoň teda pre mňa bol toto dosť zásadný problém pri hraní PS5 verzie. Je v pohode hrateľná, no z môjho pohľadu to nie je ideálny spôsob hrania. PC verzia sa mi hrala tie dve hoďky podstatne príjemnejšie. Riešením pre Blizzard by bola implementácia podpory ovládania klávesnicou a myšou pre konzolové verzie hry. Toto dokonca bolo pôvodne v pláne a písali o tom na svojich oficiálnych stránkach, no zmienka o mouse supporte pre PlayStation a Xbox po čase náhle bez varovania zmizla.

Predobjednávku PS5 verzie zatiaľ ponechávam aktívnu a to hlavne z dôvodu, že je to fyzická krabicovka a to za rovnakú cenu ako digitálna PC verzia. Bohužiaľ, PCčko zrejme krabickovú verziu nedostane. Tajne dúfam, že sa Blizzard nakoniec rozhodne pre podporu myši aj na konzolových edíciach Diabla IV. Záujem na oficiálnych fórach o to rozhodne je. Beta najprv prekvapila veľmi nemilo svojimi technických problémami so servermi, no nakoniec dokázala prekvapiť aj príjemne svojou hrateľnosťou, ktorá modernizuje to, čo fanúšikovia série Diablo milujú. Navyše dané aspekty modernizuje s evidentným citom. Snáď to dopadne v júni dobre.

Index očakávania
Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!