PREVIEW • Trail Out

Na prezentácii IGN Expo sa predstavil duchovný nástupca kultovej závodnej série FlatOut s názvom Trail Out. Okamžitá erekcia práve nastala v gatiach všetkých hráčov (hráčiek možno tiež), ktorí mali s FlatOutom tú česť (FlatOut 3 a radšej aj 4 neberme v úvahu). Ja som nebol výnimkou. Po hraní demoverzie však nastala prudká flacidita, ba až retrakcia ústrojenstva do hlbín tela.

Táto gamesa má napríklad s takým FlatOut 2 spoločné akurát tak autá, trate a -Out v názve. Kvality si bohužiaľ Trail Out vzalo z FlatOutu 3. Nájdu sa tu fundamentálne negatíva, ktoré nesúvisia s tým, že ide o betu/demo. Ovládanie áut a ich fyzika je slušné peklíčko. Je to akoby sa časť klobásky z COOP Jednoty naraz uvedomila, že je vlastne automobil a tak sa pomazala masielkom a začala sa šmýkať po tratiach Trail Outu ako Johnny Sins po fínskych saniach. V jeden moment máte pocit, že auto zatáča málo, inokedy máte pocit, že ste konštantne v šmyku. Bohužiaľ nemáte nad vozidlami príliš veľkú kontrolu.

Vtipné to je aj so súpermi, ktorých je na trati oproti FlatOut: Ultimate Carnage žalostne málo. Tí sú buď až príliš premotivovaní a o nič iné ako o vašu hlavu im nejde, alebo to nehorázne flákajú a jeden za druhým úplne ignorujú zátačky a v každom esíčku si robia výlet k jazeru, prípadne rovno do neho. Úplne tu navyše absentuje akýkoľvek pocit z rýchlosti. Gameplay je skrátka neuveriteľne nemastný-neslaný. Model deštrukcie tu je a neurazí. Wreckfest to rozhodne nie je, ale to čo tu je, nie je na zahodenie. Hru robia ruskí vyvojári, čo je poznať. Prepáčte mi, ale hral som dosť ruských hier na to, aby som jednu spoznal aj z kilometra. Lámaný preklad do angličtiny je už samozrejmosť, ale tu nájdeme aj nehorázne smiešny dabing s klasickým zamieňaním „the“ so „z“. Z fak iz gojin on in zis vidijogame?

Trail Out sa šokujúco snaží o príbeh týpka, čo prežil autonehodu a teraz sa chce prebojovať cez list závodníkov na vrchol rebríčka. Niečo ako Blacklist v NFS: Most Wanted. Akurát že to tu nedáva vôbec žiadny zmysel. Je to ale aspoň priestor na predstavenie závodníkov, ktorí svojimi menami majú potenciál vstúpiť do siene slávy zábavného priemyslu pre dospelé publikum. S menami ako Frank Woods, Sonya Mass, Frau Uber alebo (môj favorit) Big Cheese, si to rozhodne zaslúžia.

Pochváliť ale môžem grafickú stránku hry. Ak teda odpustím ghosting a možno až prílišnú snahu o využitie efektov ako bloom alebo lens flare. Vývojári to s Unreal Engine vedia a v tomto ohľade je Trail Out na slušnej úrovni. Horšie to je s optimalizáciou, ale to nie je nič, čo by sa nedalo zlepšiť. Neviem kam táto hra smeruje, ale na úspešné naviazanie na legendárny FlatOut 2 / Ultimate Carnage to nevidím. To už tu vlastne koniec koncov máme v podobe Wreckfestu od Bugbear (pôvodní vývojári série FlatOut)…

Index očakávania
Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!